Skip to content

”Det fanns fortfarande hopp – även när alternativen verkade ta slut”

När han vid 67 års ålder fick diagnosen prostatacancer förändrades livet. Nästan 20 år senare berättar 86-årige Folke om den långa resan med sjukdomen – från den första chocken till banbrytande behandling i Helsingfors.

Folke har levt ett långt och aktivt liv. Efter en karriär som trädgårdsarbetare och fastighetsskötare utbildade han sig i vuxen ålder till arbetsterapeut – ett yrke han fortsatte med ända fram till pensionen. Men det var först efter pensioneringen som hans tuffaste utmaning skulle komma.

– Det var 2005. Jag var 67 år när jag fick beskedet om prostatacancer. PSA-värdet låg på 49, och jag minns att det kändes som om marken försvann under fötterna. Tankarna gick i ett – vad händer nu?

Cancern diagnostiserades som lokal protatacancer, vilket var en lättnad, men väntan på behandling upplevdes som evighetslång. Strålbehandling och hormonbehandling höll sjukdomen i schack under flera år. Men med tiden avtog effekten.

– Det blev många olika läkemedel under åren. När PSA började stiga igen 2023 sa läkarna i Sverige att det inte fanns så mycket mer att erbjuda. Det var tungt att höra.

Det var då hans fru föreslog något nytt. Hon hade läst om Docrates Cancersjukhus i Helsingfors – ett privat sjukhus som erbjöd en behandling som ännu inte finns tillgänglig i Sverige: lutetiumbehandling. För Folke, som växt upp i Tornedalen med finska som modersmål, kändes tanken på vård i Finland både naturlig och hoppfull.

– Vi tog kontakt med Docrates ombud i Stockholm och fick snabbt en tid. Det gick väldigt smidigt, och det kändes skönt att kunna prata finska också. På Docrates pratar personalen både finska och svenska.

Noggranna spridningsundersökningar

På Docrates utfördes noggranna spridningsundesökningar och behandlingen beslutades fortsätta med177-lutetium-PSMA-behandlingar, som har visat sig vara effektiva vid behandling av prostatacancer oavsett metastasernas placering.

Behandlingen inleddes med fyra injektioner av lutetium, följt av extern strålbehandling av två metastaser. Trots att resorna mellan Linköping och Helsingfors kunde vara ansträngande – särskilt med tanke på osäkerheten i tåg- och flygtrafik – kändes det som ett nödvändigt steg.

– Lutetiumdoserna är individanpassade, så det var otroligt viktigt att vara på plats i tid. Vi bytte till buss och färja efter ett tag för att minska risken för förseningar.

Fysisk belastning var inget större problem, berättar han. Det var snarare det psykiska som tärde. Att behöva hålla avstånd från familjen, särskilt barn och barnbarn, för att undvika infektioner och risk för strålning, var en av de svårare bitarna.

– Samtidigt var vi tacksamma. Behandlingen gav nytt hopp. Personalen på Docrates gjorde ett fantastiskt jobb – allt från läkarkontakter till det lilla i väntrummet, som kaffe och frukt. Man kände sig sedd.

Nu ser jag ljust på livet igen

I dag, nio månader efter avslutad behandling, är PSA-värdet fortfarande omätbart. Folke går på kontroll var tredje månad och känner stöd från vården i Sverige. Men framtiden är något han ser på med både hopp och försiktighet.

– Jag har levt med prostatacancer i snart 20 år. Man blir ju lite luttrad. Men nu när PSA ligger lågt, så ser jag ljust på livet igen.

Han nämner särskilt doktorn på Docrates, Timo Joensuu, som en avgörande person under behandlingen.

– Hans sätt att möta mig, att förklara och inge hopp … det betydde allt. Utan det hade jag nog inte orkat.

Folke betonar också vikten av familjens stöd.

– Min fru var med hela tiden, trots sina egna hälsoproblem och när hon vid något tillfälle inte kunde följa med så ställde barnen upp. Utan all denna hjälp hade jag nog aldrig klarat resorna.

I dag är framtidsplanerna inte stora, säger han med ett leende – men de finns.

– Man kanske tar upp någon gammal hobby igen. Det vore fint. Livet är fortfarande här, trots allt.

 


Vill du boka tid?

Om du misstänker cancer eller har cancer och vill veta mer om vad Docrates Cancersjukhus har att erbjuda, hjälper våra svensktalande sjuksköterskor gärna dig. Ring oss tel. +358 10 773 2020, mån-fre kl. 9-16 (finsk tid). Om du ringer från Sverige, kan du även ringa tel. +46 10 199 2020, mån-fre kl. 9-16 (finsk tid).

Nu finns vi även i Stockholm

Du är välkommen till vår klinik i Stockholm, om du har fått en cancerdiagnos eller misstanke om cancer. Du kan även boka en tid hos vår cancerspecialist för att få en second opinion om din diagnos och/eller behandlingsplan. Vi avsätter gott om tid för ditt besök för att noggrant sätta oss in i just din situation. 

Tidsbokning och förfrågningar (klinik i Stockholm)

 +46 10 199 2020 fre kl. 8–15

Från Nacka till Helsingfors – en resa för livet

Det är en vacker vårdag när vi träffar Nils-Olof – eller Olle som alla kallar honom – en 76-årig f.d....

Läs mer

Mika Piltz: Jag är tacksam för att rätt behandlingsval kan påverka livskvaliteten

Prostatacancerdiagnosen hösten 2021 förändrade den 54-årige Mika Piltz liv för en stund. Kalendern fylldes av ett flertal strålbehandlingar och läkarbesök,...

Mikael Lagström: Nu ska jag leva livet fullt ut varje stund

När Mikael Lagström, 67, som hade avancerad och aggressiv prostatacancer, sökte sig till Docrates för cancerbehandling hoppades han på att...

Varför kommer svenska prostatacancerpatienter till Finland för behandling?

Patienter söker sig till Finland för privatvård av prostatacancer bland annat på grund av den snabba vården, det individuella och...

Varför ska du komma till Docrates?

  • Ingen väntetid: Du får tid till cancerläkare inom några dagar och din behandling kan börja inom ett par veckor
  • Eget vårdteam: Du får en och samma läkare och sköterska som tar hand om dig under hela vårdtiden
  • Högklassig cancervård: Vi använder den senaste tekniken och har erfaren och kunnig svensktalande vårdpersonal
  • Second opinion: Du får en medicinsk bedöming av din vårdplan av våra cancerspecialister
+358 10 773 2020

Kontakta oss! Vi hjälper dig gärna.

Mån-fre kl. 9-16 (lokal tid)