Skip to content

Docrates är först i Norden med att starta en ny typ av alfastrålbehandling

24.6.2024 Kategorier: Nyheter
Cancervård
Docrates Cancersjukhus är först i Norden med att starta en ny experimentell alfastrålbehandling för patienter med spridd prostatacancer. Alfastrålbehandling kan ges som en fristående behandlingsform eller kombineras med läkemedelsbehandling baserad på betastrålning för att effektivisera cancerbehandlingarna.

Alfastrålbehandling är en experimentell strålbehandling med radioaktiva läkemedel som ges till patienten och som lämpar sig för den vanligaste cancerformen hos män, prostatacancer, när kastrationsresistent prostatacancer har spridit sig och standardbehandlingarna inte är effektiva. Högenergisk alfastrålning är mer effektiv när det gäller att förstöra cancervävnad och behandlingen riktar sig också mot mikrometastaser på ett bättre sätt än betastrålning.

Docrates Cancersjukhus införde isotopbehandlingar, dvs. radiofarmaceutiska läkemedelsbehandlingar, för behandling av spridd prostatacancer år 2017. Nästan 1 500 behandlingar har redan getts till Docrates patienter. Enligt de senaste *forskningsresultaten kan alfastrålbehandling ge goda behandlingssvar hos patienter med utbredd sjukdom eller som inte har svarat tillräckligt på isotopbehandling baserad på betastrålning. En kombination av alfa- och betastrålningsbaserade isotopbehandlingar har också visat lovande preliminära resultat.

– Vi är mycket glada över att vara först i Norden med att introducera en ny typ av alfastrålbehandling. Vi har behandlat spridd prostatacancer med hormonella och kemoterapeutiska läkemedel samt med strål- och isotopbehandlingar.  Cancern kan dock förändras och ett enskilt läkemedel eller en enskild behandlingsform kan förlora sin effekt. Cancerbehandling kräver ofta en kombination av olika behandlingsformer och alfastrålbehandling är ett välkommet tillskott till denna arsenal, säger Juha Kononen, ledande överläkare på Docrates Cancersjukhus.

– Vi står nu inför något nytt. Alfastrålning är en effektiv form av partikelstrålning som nu kan användas som en individuell behandlingsform för patienter med prostatacancer. Forskningsresultaten från behandlingarna är mycket lovande, säger Jukka Kemppainen, överläkare i nukleärmedicin på Docrates Cancersjukhus.

Docrates Cancersjukhus använder sig av de senaste internationella forskningsrönen inom individuell cancervård för patienter och inför utan dröjsmål nya diagnostiska metoder och behandlingsformer.

Läs mer om *studien här > Actinium-225-PSMA radioligand therapy of metastatic castration-resistant prostate cancer (WARMTH Act): a multicentre, retrospective study


Mer information:
Juha Kononen, ledande överläkare
Docrates Cancersjukhus

Läs mer

Cancern tar inte sommarlov

Under sommaren är det ofta längre väntetider till cancerutredningar och -behandlingar. Väntan kan vara psykiskt påfrestande, men är inte heller...

Läs mer

Varför återkommer bröstcancer och hur behandlar man ett återfall?

Vid slutet av bröstcancerbehandlingen kan man ha många olika känslor – många är glada över att behandlingen snart är över,...

Genombrott i diagnostiken av personer som haft cancer: Återkommande cancer kan avslöjas innan den börjar utvecklas

Vätskebiopsi som utnyttjar markörer som släpps ut i blodomloppet av cancerceller kan avslöja eventuell återkommande cancer och kvarvarande sjukdom efter...

Docrates Ab har fusionerat med Mehiläinen

Företagsförvärvet mellan Mehiläinen och Docrates Cancersjukhus slutfördes i september 2024, och Docrates Ab har fusionerat med Mehiläinen Ab den 1.3.2025.

Varför ska du komma till Docrates?

  • Ingen väntetid: Du får tid till cancerläkare inom några dagar och din behandling kan börja inom ett par veckor
  • Eget vårdteam: Du får en och samma läkare och sköterska som tar hand om dig under hela vårdtiden
  • Högklassig cancervård: Vi använder den senaste tekniken och har erfaren och kunnig svensktalande vårdpersonal
  • Second opinion: Du får en medicinsk bedöming av din vårdplan av våra cancerspecialister
+358 10 773 2020

Kontakta oss! Vi hjälper dig gärna.

Mån-fre kl. 9-16 (lokal tid)