Skip to content

Syömmekö itsemme sairaiksi? Ravinnon ja syövän yhteys

2.4.2020 Kategoriat: Artikkelit
Elintavat ja syöpä
Ravinnolla on suora yhteys ihmisen terveyteen. Harva kuitenkaan tietää, millainen merkitys ravinnolla todella on, kun puhutaan erityisesti syövän ehkäisystä ja sen hoidosta.

Yleisesti ottaen ruokavalion itsenäisen vaikutuksen on arvioitu pienentävän syöpäriskiä keskimäärin 10–20 % ja vastaava luku suhteessa syöpäkuolleisuuteen on sen sijaan noin 10–15 %. Ravinnolla on erityinen merkitys ruuansulatuskanavan syövän ehkäisyssä, sillä siihen sairastumisen riskin voi sopivalla ruokavaliolla jopa puolittaa.

Tiesitkö tätä ravinnon ja syövän yhteydestä?

1. Ruokavalion kokonaisuus arkena päivästä toiseen ratkaisee sen terveellisyyden ja syöpää ehkäisevän tehon. Yksittäiset ruoka-aineet, juomat ja mausteet ovat lopputuloksen kannalta vähemmän tärkeitä, muttei silti merkityksettömiä.

2. Parhaat syöpäterveyttä ja hyvinvointia edistävät ruokavaliomallit ovat tutkimusten mukaan yleisten ravintosuositusten mukainen ruokavalio sekä niin sanottu Välimeren ruokavalio, johon kuuluvat oleellisena osana muun muassa runsas kasvisten käyttö sekä vähäinen liha- ja maitotuotteiden käyttö. Vaihtoehtoruokavalioista, kuten pH-dieetista, karppauksesta, paastosta ja Gersonin dieetistä, ei ole näyttöä syövän ehkäisyssä tai hoidossa, eikä niitä siksi voida suosittaa syövän ehkäisyyn.

3. Alkoholi on merkittävä syövän riskitekijä. Sen vähäinenkin käyttö lisää ruuansulatuskanavan syövän sekä rinta- ja maksasyövän vaaraa. Myös viinin kulutuksen on havaittu lisäävän syöpäriskiä.

4. Jopa ruuanvalmistusmenetelmillä on vaikutusta syöpäriskiin. Erityisesti käristämisen, savustamisen ja runsaan suolan käytön on todettu suurentavan syöpäriskiä.

5. Lihavuus on keskeinen monen syöpätyypin riskitekijä. Lihavuuden ehkäisy on siksi yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä syöpää.

6. Syöpää ehkäisevä ruokavalio tukee painonhallintaa ja ehkäisee lisäksi myös muita sairauksia, kuten muistihäiriöitä, tyypin 2 diabetesta, masennusta sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia.

7. Ruokavalion suorat vaikutukset syöpäriskiin näkyvät usein kuitenkin vasta vuosien tai vuosikymmenten saatossa. Ruokavaliolla ei yksinään voida myöskään suoranaisesti parantaa syöpä tai korvata lääkehoitoa, sädehoitoa, leikkaushoitoa tai muita mahdollisia lääketieteellisiä syöpähoitoja. Tasapainoinen ruokavalio voi kuitenkin tukea muita hoitoja syövästä selviämisessä.

Lähde:
Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena. Kirjapaja 2017. 

Lue uusimpia tiedotteita

Uusi TT-laite tuottaa entistä paremman kuvanlaadun ja tarkempaa diagnostiikkaa

Docrates Mehiläisen uusi TT-laite optimoi kuvausolosuhteet ja tuottaa entistä paremman kuvanlaadun ja tarkempaa diagnostiikkaa. Tietokonetomografia eli TT-kuvaus on yksi tärkeimmistä...

Lue lisää

Mitä jokaisen naisen tulisi tietää gynekologisista syövistä?

Lehdistötiedote 26.3.2025 | Gynekologiset syövät koskettavat naisia eri elämänvaiheissa, mutta niistä puhutaan harvemmin kuin rintasyövästä. Docrates Mehiläisen asiantuntija kertoo, mitä...

Pahoittelemme viiveitä asiakaspalvelussa ja asioinnissa

Päivitämme sairaalamme tietojärjestelmiä 28.2. alkaen ja tämä voi aiheuttaa hetkellisesti viiveitä asiakaspalvelussa ja asioinnissa. Pahoittelemme tästä asiakkaillemme aiheutuvaa haittaa.

Docrates Oy sulautunut osaksi Mehiläistä 

Mehiläisen ja Docrates Syöpäsairaalan yrityskauppa saatiin päätökseen syyskuussa 2024, ja Docrates Oy on sulautunut osaksi Mehiläinen Oy:ta 1.3.2025

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma–pe 8–16